2013-02-23
16:35:51
Hemmagjorda hamburgare m. bröd
Hamburgerbröd10 st, 200ºC i en varmluftsugn, något högre i en vanlig.
25g jäst
2.5 dl mjölk
0.25 dl olja
0.25 dl olja
1 tsk socker
0.5 tsk salt
(0.5 dl vetekli)
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Sesamfrön
Värm mjölk och olja tills den är fingervarm, häll över jästen tills den är upplöst. Ha i salt och socker (och vetekli). Tillsätt grahamsmjölet och cirka 3 dl av av vetemjölet. Degen ska släppa bunkens kanter, vara jämn och slät och inte klibbig/kletig. Låt degen jäsa under en handduk i 30-40 minuter.
Knåda degen och dela den i två delar. Dela dessa delar i fem likastora bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, cirka 10cm i diameter (men gör dem inte för tunna!) och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
In i ugnen.
Hamburgare
4 st, cirka 30 minuter
400g nötfärs
1 vitlöksklyfta (jag brukar ha i ungefär fem)
1 ägg
Salt
Peppar
Paprikakrydda
Grillkrydda
Blanda i färsen i ägget, pressa vitlöksklyftan/orna och ha ned i röran. Krydda efter smak och blanda ut allting noga i färsen.
Forma färsen till fyra biffar, cirka 1-1.5 cm tjocka bitar. Stek i cirka tre minuter på varje sida (för medium-rare, vilket definitivt är rekommenderat; well done är skamfullt!). När det börjar sippra ut vätska från burgaren, är den rosa inuti.
Taggar:
Hamburgare,
Hamburgerbröd,
Hemmagjort,
Mat,
Recept;
Kommentar:
Kommentera inlägget här:
mumsigt